Werkzaamheden Oostwouder Tank- en Silobouw

Periode2009-2018
BedrijfsnaamOostwouder Tank- en Silobouw
Plaats’t Zand (Noord-Holland)
FunctiesSales Engineer RVS Opslagtanks (Inventor)
Ontwikkelaar Productconfigurator RVS Opslagtanks
Ontwikkelaar Equipment t.b.v. Bouwen Opslagtanks

Omdat er in 2009 en 2010 bij mijn toenmalige werkgever Tebulo weinig werk was, heb ik vanaf September 2009 t/m september 2010 detacheerd gezeten bij Oostwouder tank- en Silobouw in ’t Zand. Omdat dit van 2 kanten goed beviel ben ik hier in september 2010 in vaste dienst getreden.

Sales Engineer

In de beginjaren was ik vooral actief als sales engineer. Ik tekende de verkochte tanks volledig uit, (zowel de concept engineering als de detail engineering). In het begin werden de tanks vooral getekend met AutoCad, dit verschoof geleidelijk naar Autodesk Inventor.

Ontwikkelaar Equipment t.b.v. bouwen opslagtanks

Mijn werkzaamheden verschoven geleidelijk naar het ontwikkelen van nieuwe machines om kwalitatief betere, grotere en op een snellere manier tanks te kunnen bouwen. Door de jaren heen ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling / doorontwikkeling van de huidige generatie equipment.

FEM Analize

Ook heb ik veelvuldig gerekend, waar de traditionele rekenmethoden te kort schoten heb ik d.m.v. ‘FEM Analize’ divere hijsmiddelen en deelconstructies van de opslagtanks berekend.

Productcofigurator

Ik ben ook de geestelijk vader van de Oostwouder productcofigurator. Dit is een tool om sneller opslagtanks te kunnen tekenen. De tanks werden en worden volgens de norm berekend in Excel. De productcofigurator haalt de berekende gegevens en toegepaste opties op uit het excel bestand. Vervolgens wordt er gestart met het verbouwen van een standaard Inventor model. Alle standaard opties die gewenst zijn worden toegepast op het model. Hierdoor is het tekenen van het concept design aanzienlijk versneld.

Andere werkzaamheden

Ook was een veel bezig met het uitdenken van hijs, transport en productiemethoden van de projecten. Ook begeleide ik ingehuurde tekenaars, maar ook mijn collega’s met het uittekenen van tanks. De laatste 5 jaar heb ik zelf nog maar enkele tanks getekend, terwijl dat er in de eerste 4 jaar er zo’n 150 zullen zijn geweest.

ERP Systeem (Ridder IQ)

Het laatste jaar van mijn dienstverband ben ik vooral bezig geweest met de implementatie van het ERP systeem ‘Ridder IQ’. Met dit systeem word alles vanaf het aanbieden van een offerte voor het bouwen van een tank t/m het financieel afhandelen van een project bijgehouden en geregeld.

Ik ben voornamelijk bezig geweest met het stukje van ontwerp t/m de inkoop van de grondstoffen. Bij aanschaf van ‘Ridder IQ’ is onder andere op mijn advies gelijk een ‘CAD – ERP’ koppeling aangeschaft. Dit heb je nodig op de stuklijst van een tank in ‘Ridder IQ’ te importeren. Omdat zowel de aangeschafte koppeling, als de standaard functionaliteiten binnen het ERP-systeem niet geheel voldeden aan de behoeften, ben ik voornamelijk bezig geweest dit te optimaliseren. De grootste uitdaging was het programmeren van en tool om het overzetten van een stuklijst van het tekenpakket naar het ERP-systeem sneller, beter en met minder fouten te bewerkstelligen. Uiteindelijk is de benodigde tijd om een CAD model van ongeveer 600 onderdelen in ‘Ridder IQ’te krijgen teruggebracht van 3 a 4 dagen naar iets meer dan een uur.